Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2009 21:31 - Ден на Земята - честит празник на Земята! Днес всички сме еколози...
Автор: ecoagent Категория: Други   
Прочетен: 1004 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.04.2009 22:42


Предизвикателствата на околната среда в един високоиндустриализиран свят са видими с просто око. Прогнозите за екологична катастрофа, особено в години на суша и наводнение, или пък в мистичния край на хилядолетието, изглеждат твърде вероятни. И няма партия или движение, което да няма своя екологична платформа или поне мнение по обширната тематика за озоновите дупки, рециклирането, градския смог, изкуствените торове, резерватите, парниковия ефект, замърсените реки, киселинния дъжд... Зелените партии по-скоро канализират тази тематика в един специализиран дебат за съвместимостта на икономическия растеж и съхранената околна среда. Защото, по думите на един британски политик, "днес всички сме еколози"...
Но по конкретни проблеми - ядрени електроцентрали, бунища, унищожаване на животни, заводи с токсично производство - отношение би могъл да вземе всеки, който се чувства засегнат, без значение дали е специалист или дилетант, ляв или десен, бял или черен, мъж или жена, жител на града или провинцията.
Медиите използват тази благодатна универсалност на екологичните проблеми именно защото те не визират конкретна партия или политика и масовата публика проявява повишен интерес.
Целта на настоящия текст не е да дава морална оценка дали е правилно да смятаме вълка за културен, а човека за див.
Избиването и експлоатацията на животни, медицинските експерименти, дори и отглеждането на кучета и котки (доколкото става дума за откъсване на животното от естествената му среда или некачествено отглеждане) - всичко това представлява нарушаване на права!
Човекът и животното живеят в изключително тесен контакт и в този смисъл те са станали част от едно общество. В неговата йерархия Човекът (в т. ч. собственици на домашни животни, ветеринарни лекари, научни работници в сферата на експерименталната медицина, собственици на магазини за домашни животни, производители и дистрибутори на месо, кожени изделия, мляко, яйца, фермери, занимаващи се с интензивно животновъдство, собственици на циркове и зоологически градини, ловци) е анексирал високите стъпала, а за животното е оставил ниските - това е дискриминация!!!
Антропоцентризмът, автократичността на човека, това, че е култивирал цялата планета, че живее с мисълта, че всичко е създадено да му служи, това, че изсича горите, прокарва пътища, отклонява реките, това, че се предоверява на науката, че рационализмът му е "студен", утилитарен, това, че отдавна се е откъснал от природата и корените си, че живее в една напълно синтетична среда и е изгубил естествената си чувствителност - всичко това е причина за екологичната катастрофа, пред която днес човекът е изправен.
Природата изведнъж е въстанала срещу опитите да бъде тотално култивирана и отправя предизвикателствата си чрез наводнения, суши, озонови дупки, парников ефект, киселинни дъждове, нитратна храна, отровени реки, лош въздух.
Индустриалният, урбанизиран човек със своя експлоататорски манталитет и със своята мания за потребление е на път да унищожи всичко натурално, съществувало преди него милиарди години. И това може да е причина за неговото самоунищожение - и биологическо, и морално.
Даването на права на животните означава и завръщане към един социален модел, към начин на живот, при който модерните културни и биологични проблеми ще са решени.
Така както робството на чернокожите е било очевидна дискриминация, така и днес животните са роби на човека.
Аналогиите: чернокожите са експлоатирани, животните - също; чернокожите са третирани по закон като собственост, животните - също; чернокожите са имали пълно право на свободен живот, животните - също.
Както за общественото мнение през ХIХ в. е изглеждало абсурдно чернокожите да имат права, така и днес изглежда абсурдно животните да имат права.
Към цитираната аналогия може да се прибавят и сходни аналогии със социалния статут на жените или международния статут на всички онези държави, които не са били велики сили преди не повече от 50 години. Всички те са били дискриминирани.
Погледнато от този ъгъл, защитата на правата на крави, мишки, кучета, китове и дори отровни змии съвсем не е куриоз, а логичен резултат от мащабния процес на културна глобализация. След идеята за демократично общество на бели и черни, на мъже и жени, след идеята за обществото на народите с еднакви права закономерно идва ред на обществото на видовете.
Идеолозите на Движението на права за животните неслучайно вкарват в обръщение терминът speciesism (от species - биологичен вид). Този термин се интерпретира в една и съща парадигма с термини като расизъм, фашизъм, колониализъм. Speciesism-ът - това е видовият расизъм, който индустриалният човек практикува спрямо останалите биологични видове. Смята ги за по-нисши, не признава техните права, избива ги, експлоатира ги, без да има право на това.
С други думи, индустриалният човек е непрекъснат източник на дискриминация и единственият начин тя да бъде преустановена е като се редуцират до минимум всички форми на контакт между него и природните артефакти!
Честит празник на Земята!






Тагове:   животни,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ecoagent
Категория: Други
Прочетен: 167727
Постинги: 69
Коментари: 96
Гласове: 186
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930